כולנו חווים את הרגע הזה איפשהו בין הראשון לחמש-עשרה לחודש... כל חודש מחדש אנחנו מופתעים – לרוב לרעה, לפעמים לטובה. בעולם המודרני בו הקשר שלנו לכסף הוא רעיוני בלבד ורוב העסקאות שלנו לא מבוצעות בכסף מזומן, הרבה יותר קל ללכת לאיבוד.
כרטיסי אשראי ואמצעי תשלום דיגיטליים הפכו את תהליך הקניה לקל מאוד - אולי אפילו קל מידי, אנחנו לא 'מרגישים' את הכסף שיוצא לנו מהכיס ולא נדרשים להגיע עד לכספומט ולמשוך כסף כדי להזמין פיצה או לקנות שמלה – הרבה יותר קל לבזבז והרבה יותר קשה לדעת כמה בזבזנו.

דווקא היום, כשרמת החיים שלנו עלתה משמעותית וממשיכה לעלות משנה לשנה, ובניגוד מוחלט כל מהלך שלנו מרגיש יקר יותר. חשוב להיות עם היד על הדופק ולהבין למה ואיך אנחנו מוציאים כסף.
כשאנחנו בונים תקציב כלכלי עבור משפחה, הוצאות הן החלק החשוב ביותר. לרוב קל מאוד לדעת כמה כסף מכניסים, אבל ההוצאות הן כבר עניין אחר. אם לא נדע כמה אנחנו מבזבזים ועל מה איך נוכל לייצר תקציב מסודר ולדאוג לחסכון?
לעקוב! לעקוב! לעקוב!
הפתרון הוא יחסית פשוט – מעקב הוצאות השלב הראשון בדרך להתנהלות כלכלית נכונה הוא מעקב הוצאות קפדני (כל שקל!) של כל יושבי הבית.
אז איך עושים את זה?
מתחילים מהדברים הקבועים לרוב לכל משק בית יש כמה הוצאות קבועות – שכר דירה או משכנתא ביטוחים, אגרות ורישיונות. כל אלו קבועים ולא משתנים בד"כ מחודש לחודש. קל לעקוב אחריהן, אפילו בטבלת אקסל פשוטה.
משם ממשיכים להוצאות המשתנות שלנו כל חודש מביא איתו חוויות שונות והוצאות שונות: כאן טסט לרכב, שם אירוע משפחתי. למרות שלרוב אנחנו מוציאים את הכסף על אותם דברים (כנראה שאוכל יהיה גבוה ברשימה – אל תשאלו איך אני יודע) הסכומים ישתנו, ונדרש למצוא דרך קלה ופשוטה לעקוב אחרי ההוצאות שלנו.
התנהלות במזומן:
בהרבה מקרים כאשר צריך להדק את החגורה ולהתחיל לחסוך, אחד הפתרונות הראשונים שמוצעים הוא מעבר לשימוש במזומן כאמצעי תשלום יחיד, יש לזה לא מעט יתרונות – אנחנו 'מרגישים' כל שקל שיוצא לנו מהארנק, וקל יותר לעקוב אחר כמות הכסף שהוצאנו. אבל זה מסבך את ההתנהלות היום-יומית שלנו לא מעט, (ניסיתם לשלם על חניה בכחול לבן במזומן בעשור האחרון?) ולא מאפשר לנו מעקב מדויק אחרי ההוצאות.
כרטיסי אשראי:
"אבל רגע! הרי כרטיס האשראי שלי מגיע עם פירוט!" נכון, כרטיס האשראי שלנו בהחלט מגיע עם פירוט מסודר של החיובים. אנחנו ממליצים לעבור עליו היטב לפני כל חיוב, אבל לא תמיד קל לנו לקשר בין שם העסק שמופיע בחיוב לבין הפעולה בפועל (מי יכל לנחש ש-ר.י שיווק וניהול זה בכלל הג'ימבורי שלקחנו אליו את הילדים בשבת?). מה גם שמעקב אחרי פירוט האשראי לא פותר אותנו ממעקב אחרי הכסף המזומן
אז מה כן כדאי לעשות? - סמארטפון!
אפליקציות מעקב תשלומים – קיימות עשרות אפליקציות למעקב תשלומים גם לאייפון וגם לאנדרואיד, רובן עושות עבודה טובה. אנחנו ממליצים על אפליקציות שמאפשרות ייצוא המידע בקלות למחשב (יותר קל לערוך ניתוחים מסודרים במחשב) דוגמא טובה היא Spendee המצוינת שלצערנו לא דוברת עברית או Fastbudget שגוירה ודוברת עברית מלאה, אבל מאפשרת ייצוא נתונים רק בגרסאת ה-Pro בתשלום. האפליקציות הללו אומנם דורשות משמעת, אבל מהר מאוד מתרגלים. המידע שאפשר להפיק מהן כולל לרוב חלוקה לקטגוריות, פירוט של ההוצאה וחיתוכים שונים. ועם קצת השקעה קל מאוד לראות לאן הולך הכסף, היכן אנחנו מבזבזים יותר מידי ובמה כדאי לצמצם או לחסוך
תגובות